dijous, 11 d’abril del 2019

Corona d'Aragó

La Corona d'Aragó va ser un conjunt de regnes que va ser vigent des de 1162 fins 1715. Va nàixer de la unió dinàstica de dos regnes o entitats polítiques, el regne d'Aragó i el comtat de Barcelona, fruit de la unió matrimonial de Ramón Berenguer IV i Peronella d'Aragó. Aquesta unió no seria íntegra, sinó que cada entitat política va romandre independent dins de la Corona amb les seues Corts, Generalitats i lleis. La creació d'aquesta unió està estretament lligada a la conquesta i l'ampliació de territori per part dels regnes cristians i des de l'inici hi ha una política d'expansió forta. Entre els segles XIII i XV hi ha una contínua suma de territoris, tant per conquesta com per unions dinàstiques, aquest territoris són: les Illes Balears, el regne de València, Sicília i Sardenya entre altres. Molts d'aquests territoris seguiren amb la mateixa política que s'havia dut a terme amb la unió del regne Aragó i el comtat de Barcelona, mantenint certa independència i autonomia dins de la Corona.

Dels monarques més representatius trobem a:
- Alfons el Cast
- Jaume I el Conqueridor
- Pere IV el Cerimoniós
- Martí l'Humà
- Alfons el Magnànim
- Ferran d'Antequera
- Ferran el Catòlic

Ubicació de {{{nom_comú}}}
Mapa dels territoris de la Corona d'Aragò en 1385. Font: Wikipedia. Autor: georg-hesse.

La Corona d'Aragó fou un imperi marítim i dedicat en gran part a les transaccions marítimes comercials. Tenia repartit per tota la Mediterrània oficines establertes en ports, Consolats de Mar, a on els mercaders de la Corona d'Aragó podien acudir en cas d'haver algun problema en la transacció comercial o d'altra índole. 

Vocabulari
Unió dinàstica: unió entre dos o més regnes i/o entitats polítiques.
Transacció: acord comercial.
Índole: qualitat pròpia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Corona de Castella

La Corona de Castella es va crear al voltant del 1230, a partir de la coronació de Ferran III de Castella com a rei del regne de Lleó, per l...