dijous, 11 d’abril del 2019

Corona de Castella

La Corona de Castella es va crear al voltant del 1230, a partir de la coronació de Ferran III de Castella com a rei del regne de Lleó, per la renuncia dels drets de successió de les dues filles de Teresa de Portugal, per aquesta última. Així va començar a forjar-se un regne que s'estenia des de l'actual Galícia, Astúries, Cantàbria, part del País Basc, Castella i Lleó, Castella la Manxa i Madrid. En el cas castellà la forma d'incorporar els nous territoris tant conquerits com annexionats va ser la de la integració unificada baix unes Corts i institucions comunes a tota la Corona, sense haver cap tipus de autonomia o independència interna com passava en la Corona d'Aragó. Així a mesura que anaven conquerint territori al sud de la península s'integrava directament a la Corona, que estava dividida en diferents districtes territorials. En aquest cas el poder el concentrava el rei, mentre que en l'exemple aragonès els poder es repartia entre rei i les diferents corts de la corona.

Dels sobirans més representatius trobem a:

- Alfons X el Savi
- Enric II
- Isabel I la Catòlica
- Ferran V el Catòlic

Mapa de la península ibèrica en el segle XIV.

A diferència de la Corona d'Aragó, la economia castellana es basava principalment en la ramaderia i agricultura, a on tenia un pes molt rellevant la producció de la llana d'ovella merina. Aquesta llana era molt apreciada a nivell internacional i va ser la font d'ingressos més important de tota la Corona, des d'a on partien rutes comercials a diferents regnes a tot arreu.


Vocabulari
Forjar: formar amb esforç

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Corona de Castella

La Corona de Castella es va crear al voltant del 1230, a partir de la coronació de Ferran III de Castella com a rei del regne de Lleó, per l...