diumenge, 24 de març del 2019

Al-Àndalus: economia, societat i cultura

Al-Àndalus va suposar un canvi molt gran respecte a les èpoques anteriors en quant a economia, societat i cultura.

Economia

Els àrabs i musulmans introduïren una gran quantitat d'avanços tecnològics i de diferents cultius en l'agricultura, que encara son visibles en la nostra societat. Respecte als avanços tecnològics son ells qui expandeixen el regadiu, sèquies i l'ús de les sènies per millorar les produccions d'hortalisses i la introducció del cultiu de l'arròs, a on aquesta metodologia és imprescindible. Altres cultius que van introduir van ser els cítrics, el safrà i el cotó. Això sí, la gran majoria de les explotacions agrícoles encara estaven basades en cultius ja presents en la península a l'arribada dels musulmans, com son els cereals, la vinya i l'olivera.

Respecte a la ramaderia va canviar la tendència de porcina a ovina i caprina, ja que les normes de l'Alcorà estableixen que no s'ha de menjar porc i va suposar un canvi important. També es va desenvolupar de sobre manera l'apicultura.

Les manufactures i l'artesania van viure un moment de gran esplendor amb diversitat de productes com els brocats, els teixits, el cuir, la ceràmica, el paper, el vidre i les armes. Aquestes produccions anirien estretament lligades al comerç i els diferent nuclis de venta en cada ciutat, els socs. Es tracta de zones delimitades dins del centre de les ciutats dedicades exclusivament a la venda de productes, en moltes ocasions amb carrers molt estrets i amb formes, fins i tot, de laberints. Hi va haver un comerç molt intens amb altres llocs del món com Europa central, el nord d'Àfrica i el Pròxim Orient.


Societat

La societat andalusina va ser una societat tolerant amb altres cultures, van conviure des de la fundació de l'emirat fins a l'època de les taifes tres cultures: musulmans, cristians i jueus. Els primers eren els privilegiats d'aquella societat, però dins d'aquest grup hi havia que diferenciar entre àrabs, berbers i els conversos, de més privilegiats a menys respectivament. Els cristians que vivien en territori andalusí s'anomenaven muladís, practicaven la seua religió i les seues costums, però a canvi havien de pagar tributs. Els jueus també van poder practicar la seua religió i costums a canvi d'impostos.

La població es concentrava majoritàriament en zones rurals, però també a les ciutats, moltes d'aquestes van ser les d'origen visigòtic i altres van ser fundades de noves. La ciutat més important i poblada va ser Còrdova, la capital de l'emirat i del califat, la qual va arribar a tindre al voltant de 100.000 habitants.

Autor: Profesorrunrat

Cultura

La cultura andalusina va ser de les més prosperes en l'època medieval a l'occident i orient. L'art i l'arquitectura han sigut molt reconegudes i admirades per diferents cultures; de fet, després de la rendició de Granada els reis catòlics van quedar tan impressionats que van decidir establir el seu palau en l'Alhambra quan havien de baixar a visitar el sud de la península. Es caracteritza per una decoració molt el·laborada i amb diversitat de funcions, per exemple l'Alhambra era una ciutadella fortificada, però en l'interior estava decorada amb moltíssim detall. Altre edifici molt important d'aquesta època es la mesquita de Còrdova, un projecte que va començar Abd al-Rahmán I i va ser ampliada pels seus descendents.

La poesia, filosofia i la ciència van ser també àrees en que la labor dels andalusís va ser reconeguda arreu del món àrab i europeu, hi ha moltes figures d'origen peninsular amb importants tractats o llibres, que van arribar fins Orient.

Ací teniu un link per poder visitar L'Alhambra en 3D.

Vocabulari
Regadiu: sistema que proporciona de forma artificial aigua al cultiu.
Sèquia: canal excavat en la terra per conduir aigua, normalment associat al regadiu.
Sènia: màquina que eleva l'aigua d'un pou amb dues rodes, una horitzontal i altra vertical, impulsada amb tracció animal.
Porcina: tipus de ramaderia practicada als porcs
Ovina: tipus de ramaderia practicada a les ovelles
Caprina: tipus de ramaderia practicada a les cabres
Apicultura: art de produir mel
Manufactura: producció artesanal
Brocat: teixits amb moltes decoracions, potser seda decorada amb fils d'or o plata
Soc: mercats on hi ha activitat comercial, normalment al centre de les ciutats
Convers: persona que deixa una religió per adoptar una altra
Muladís: cristians que vivien en territori andalusí
Jueus: persones que practiquen la religió jueva
Mesquita: temple religiós i d'oració islàmica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Corona de Castella

La Corona de Castella es va crear al voltant del 1230, a partir de la coronació de Ferran III de Castella com a rei del regne de Lleó, per l...