diumenge, 24 de març del 2019

Xarq Al-Àndalus

Xarq al-Àndalus  significa l'orient d'Al-Àndalus i comprenia pràcticament tots els territoris llevantins de de la península ibèrica, que comprenia des del cap de Gata (Almeria) fins la frontera nord, que va anar canviant al llarg del temps, però principalment entre els Pirineus i l'Ebre, a més incloïa les illes Balears i Pitiüses.

Al llarg de l'emirat i el califat el territori estava governat per visirs en una organització provincial, no serà fins a l'època dels taifes quan s'establisca un poder fraccionat i independent de la Còrdova centralitzada. A partir de 1031 el territori es va dividir en petits regnes: la taifa d'Almeria, la taifa de Murssiya (Múrcia), taifa de Dànniya (Dénia), taifa de Balànsiya (València), taifa d'Alapont, taifa de Salha (Albarrasí), taifa de Turtuixa (Tortosa) i taifa de Làrida (Lleida). Més endavant les taifes de Tortosa i Lleida passarien a formar part de l'emirat de Saragossa, quedant les taifes de València, Dénia, Múrcia i Almeria.



Per centrar-nos en els territoris que incloïen l'actual província d'Alacant ens hem de remetre a la taifa de Dénia, que ocupava tota l'actual província d'Alacant, la part nord de Múrcia i part de l'actual província d'Albacete, a més de les illes Balears i Pitiüses. Es va fundar en 1010 degut a la progressiva desintegració del califat de Còrdova. El fundador de la taifa va ser Muyahid al-Amiri al-Muwaffaq que s'havia educat en les files d'Almanzor i va demostrar la seua destresa militar i estratègica sumant territoris al seu domini com son les terres del nord de la taifa de Múrcia, les terres del sud de la taifa de Dénia i les illes. Era un home culte, que havia tingut alts càrrecs administratius amb el califat i va fomentar la cultura en el seu territori.

En 1076, quan ja estava al capdavant de la taifa el fill de Muyahid, la taifa de Dénia va ser adherida a la taifa de Saragossa, mentre que les illes establiren la taifa de Mallorca. Posteriorment a meitat del segle XIII es crearia la tercera taifa, últim reducte de la taifa de Dénia.

Vocabulari

Llevant: Est
Illes Pitiüses: les illes de Formentera i Ibiza
Adherir: Juntar dos o més elements per formar un conjunt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Corona de Castella

La Corona de Castella es va crear al voltant del 1230, a partir de la coronació de Ferran III de Castella com a rei del regne de Lleó, per l...